Interview met Marlies

BLOEMEN VAN EEN ZIEKTE
Marlies ter Borg


Interview met Henk Steenhuis van Trouw

,,Ik heb mij geschaamd voor mijn ziekte. Met een gebroken been ga je naar de dokter. Maar als je eigen persoonlijkheid verandert van 'himmelhoch jauchzend' tot dodelijk bedroefd begrijp je niet eens dat je ziek bent."
De filosofe Marlies ter Borg schreef een boek over manische depressiviteit. Niet over haar eigen ziekte maar over uitzonderlijk presterende lotgenoten als David, Salomo, Van Gogh en Churchill. (Links: de getormenteerd David van Bernini)
Filosofe Marlies ter Borg schenkt thee in pikzwarte bekers en zegt 'Let nu op'. Na enkele seconden lichten, klaren de bekers op. Onder het zwart komen bloemen te voorschijn, tulpen, dezelfde die het kaft sieren van haar boek, 'Bloemen van een ziekte'. Ter Borg draait een mok om. Op de achterkant staat: 'Proud to be MD'.
MD - manisch depressief, het is een van de namen voor de ziekte waarbij een juichende stemming wordt afgewisseld met een somber gemoed. De ziekte was al in de Oudheid bekend, destijds onder de naam 'melancholie'. Ook de Griekse filosoof Aristoteles schreef erover. ,,Mijn reactie op zijn boekje 'Over melancholie' was: 'dit ben ik!' "